miercuri, 8 ianuarie 2014


2013, așa cum a fost în sălile cinematografelor

Îmi plac clasamentele şi topurile şi abia aştept să mi se ceară părerea,ca să fac recapitulări şi revizitări ale filmelor văzute. Într-un anume fel,cred că e şi un soi de omagiu adus acestora,bune,sau rele şi celor care s-au străduit,sau  nu,să le realizee.
A fost un an rezonabil;pentru mine,vreau să zic. Nu am fost la nici unul dintre  cele 3 MARI (Berlin, Cannes,Veneţia),dar am fost la TIFF şi,surpriza foarte plăcută a anului,am fost invitat la Namur,la Festivalul Filmului Francofon. Pentru asta, spun OBRIGADO ICR Bruxelles!,în special domnului Cătălin Hrişcu. Da, mi-ar plăcea să revin anul acesta. A fost şi locul care mi-a oferit locul doi din foarte personalul meu Top Ten. Pentru că,doamnelor şi domnilor,clasamentul meu este ”cel mai democratic loc din lume” (citatul ăsta îi aparține unui om care știe ce vorbește cînd vorbește despre plăcere.Oricum Hugh Hefner se referea la patul dumnealui...),este locul unde concurează toate filmele pe care le-am văzut în ultimele 12 luni,aka 2013,indiferent de pedigree. Adică,TIFF,Les Films de Cannes a Bucarest,Namur,sau sala „n” a vreunui mall pot trimite filmul direct pe unul dintre cele 10 locuri. Şi asta nu e tot;nu iau în considerare doar premierele,ci le dau o şansă şi filmelor revăzute. Pe unele dintre ele le-am vazut pentru prima oară pe ecran mare anul acesta,so,ar fi fost mare păcat să le ignor.
Aşadar...

1.Only Lovers Left Alive,regia Jim Jarmush,Marea Britanie/Germania/Franța/Cipru/SUA,2013,123 minute
2.L Image manquante,regia Rithy Panh,Cambogia/Franța,2013,92 minute
3.Wrong,regia Quentin Dupieux,Franța/SUA,2012,94 minute
4.Inside Llewyn Davis,regia Ethan şi Joel Coen,SUA/Franța,2013,104 minute
5.L”inconnu du lac,regia Alain Guiraudie,Franța,2013,100 minute
6.Shirley:Visions of Reality,regia Gustav Deutsch,Austria,2013,93 minute
7.Koppidoi neko/I Catch a Terrible Cat,regia  Rikiya Imaizumi,Japonia,2012,130  minute
8.In the Fog,regia Sergei Loznitsa,Germania/Olanda/Belarus/Rusia/Letonia,127 minute
9.Heli,regia Amat Escalante,Mexic/Franța/Germania/Olanda,2013,105 minute
10.Django Unchained,regia Quentin Tarantino,SUA,2012,165 minute.

Acum,după ce le-am așezat pe cele 10,cît de cît atent,mă întristează-enervează-sîcîie ceva. E vorba despre două filme pe care le-am (re)văzut la festivalul organizat de domnul Cristian Mungiu. Acest  (re) înseamnă că,pentru mine,au fost o premieră pe ecran mare. Le tot văzusem,le știam,le iubeam/le iubesc și revin la ele de fiecare dată cînd am nevoie să văd filme cărora nu am am ce să le reproșez,la care mă uit cu plăcere,doar cu plăcere. Filme despre care știu că nu sînt altele ca ele și care,mai mult,au influențat indiscutabil și permanent ceea ce numim istoria cinematografului. Iar la finalul unuia dintre ele plîng. De fiecare dată. Și îmi place că,după atîția ani și după atîtea vizionări (nu prea-mi place cuvîntul ăsta,dar în contextul dat...) nu sînt secat definitiv de bucurie,de mirare și de emoție. Îmi place că nu sînt dry out,cum,frumos și concis,spun englezii. Probabil veți înțelege despre care dintre aceste două filme vorbesc.

And,after all,de ce Top Ten? De ce doar zece? De unde cifra asta? Să nu-mi spuneți despre perfecțiune,rotunjime,gimnastică,Montreal șamd. Nici măcar despre simbolistica iudeo-creștină,în care cred.Singura.
Astfel că,urmînd exemplul domnilor Clarkson,Hammond și May,care au alcătuit un Top  Gear”s 41 most memorable moments,pe care-l puteți vedea pe BBC Knowledge,am să rectific și...I give you

Top 13.Most memorable movies of 2013

1.Duel,SUA,1971,90 minute și  E.T. the Extra-Terrestrial,SUA,1982,115 minute,regia Steven Spielberg
3.-12.Filmele mai sus așezate.
Și pe al 13-lea loc,tot un documentar
13.Un specialiste,portrait d”un criminel moderne,regia Eyal  Sivan,Israel/Franța/Germania/Austria/Belgia,1999,128 minute.

Așadar,doar 4 filme care au avut distribuție regulată în sălile cinematografelor din România...Și două documentare din totalul de 13. Am ales această...devălmășie pentru că,indiferent de genul lor declarat,sau nu,filmele sînt,finalmente,doar bune,sau proaste. Firește,există niveluri și (sub)niveluri,dar,la final de an,acestea sînt cele 13 filme pe care mi le amintesc fără nici o părere de rău. Tot la fel de firește,mai sînt și altele pe care le pot recomanda cu plăcere,dar,cum spuneam,să fie 13!
Zilele următoate am să fac o listă (parcă nu-mi vine să-i zic Top...) cu dezamăgirile,eșecurile,rateurile anului tocmai terminat.
Ați observat că în Top 13 nu apare nici un film românesc.Și n-a fost chiar un an rău pentru mica breaslă autohtonă.Atît vă spun:așteptați zilele ce vor să vină...
Va urma

V-a livrat Florin Barbu.Azi,miercuri,8 ianuarie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu