marți, 18 martie 2014

A șaptea oară One World România

Cu sloganul Cine-Luptă a început,aseară,ediția cu numărul șapte a festivalui de film documentar dedicat drepturilor omului. Inițiat de Vaclav Havel,dizidentul devenit președinte al Cehoslovaciei și,mai apoi,al Cehiei,acum 16 ani,One World România este una dintre întîmplările despre care îmi place să spun că înfrumusețează orașul. E bine organizat,e tonifiant,e ofertant și,în primul rînd,ne aduce filme care ne pun pe gînduri și ne dizlocă din comoditățile noastre cotidiene.
Și anul acesta propunerea este bogată,cu secțiuni ofertante,cu discuții incitante și cu invitați curajoși,cu subiecte frisonante. Curioșii pot găsi detalii pe www.oneworld.ro.
Deschiderea de la cinemaPro  a fost nițel cam lungă (90 minute,aprox),dar n-a fost rea. Dealtfel,de cîteva ediții încoace,inimoșii organizatori ne-au obișnuit cu astfel de introduceri. Aseară am văzut o mini-piesă de teatru pusă în scenă de incisiva Geanina Cărbunariu,cu distribuția teatrului Radu Stanca din Sibiu,despre realitățile noastre social-politice. Textele (vor mai fi și altele în cadrul festivalului) sînt adaptări ale unor însemnări reale din varii instituții românești. A fost amuzant și a fost alert și a fost (destul de) deranjant.
Filmul,The Valley of the Jato (regia Caterina Monzani și Sergio Vega Borrego,Italia-Marea Britanie,2012,67 minute) este o incursiune în viața și activitatea lui Pino Maniaci,un jurnalist foarte independent care,de destui ani,produce și prezintă cel mai lung jurnal de știri din Europa,emisiune pe care o realizează (cu TOT ce înseamnă aceasta) doar cu ajutorul familiei și cu bani insuficienți,la propria televiziune,TeleJato. Echipamentul este (era?) analogic și provenea din donațiile prietenilor,sau din dezafectările televiziunilor naționale. Dar,asta nu este cea mai mare problemă a domnului Maniaci. El și familia lui locuiesc și fac știri despre orașul lor,din inima Siciliei. Eh,acum încercați să vă imaginați cum e să filmezi și să vorbești,zilnic,despre Mafia,la ea acasă. Este un film despre convingeri și despre curaj și despre solidaritate și despre familie. Fără ”g”. MERITĂ văzut. Mai rulează azi,de la 6pm la cinema Elvire Popesco. În plus,aveți șansa unei întîlniri cu cei doi regizori.

FlorinB

FlorinB

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu